Motivation

Hur får man egentligen upp sin motivation till att fullfölja ett mål och varför tappar jag motivationen?

En fråga som jag ofta får ifrån mina klienter är hur man får upp sin motivation och behåller den till att träna och följa kosten?

Jag har inget magiskt svar på denna frågan men vad jag vet är att motivationen kommer alltid att gå upp och ner i allting man gör.
Men för att ta just kosten och träningen som ett exempel och hur man kan bygga upp sin motivation.
Många tänker att resultatet kommer visa sig direkt efter att man startat. Nu kommer jag gå ned 10kg och öka min muskelmassa på 2-3 veckor om jag följer allting perfekt.
Sagt och gjort så kör man på 110% med sin kost och träningen. När man ställer sig på vågen så ser man att det står – 2.7kg exempelvis vilket är ett fantastiskt resultat.
Men så är det många som blir besvikna och tycker att med allt hårt slit jag har gjort så borde det vara ett större resultat. Och detta farliga resultat tänk sänker din självkänsla och motivation gång på gång.
Det skapar en negativ känsla kring hela grejen med att gå på ett kostschema / träningschema. Det ska vara roligt och man ska berömma sig själv för varje framsteg man gör under resans gång
Du måste se helheten och tänka längre fram än 2-3 veckor.

Kroppen är levande och behöver tid för omställning

Man måste förstå att kroppen är levande och om du har misskött din kropp under x-antal år så kan den inte riktigt hänga med när du gör en helomvändning i dina kostvanor och aktivitetsnivå.
Dessutom så ska man förstå att allting handlar inte om snabba resultat.
Jagar man bara resultat så kommer motivationen att få sig en dipp varje gång man inte uppnår sina förväntningar som man har på sig varje vecka.
Det bästa man kan göra är att följa planen och försöka att uppskatta allting kring som kommer gratis via omställningen.

Du får en bättre och mer balanserad energi. Du tar dig till gymmet 3-4 gånger i veckan och får arbeta med din kropp och de flesta utav oss upplever en stor tillfredsställande känsla efter ett avslutat gympass.
Du höjer dina chanser för en friskare och starkare kropp inför framtiden och dessa saker går inte riktigt att mäta med ett resultat men du det automatiskt när du tränar och äter korrekt.

Du bär ansvaret för din motivation och ditt resultat

Viktigast utav allt när det kommer till motivation är att man verkligen går in för sin uppgift och håller sig själv ansvarig för att man faktiskt följer planen.
Om du följer ett kostschema i 4 veckor utan att fuska en enda dag så kommer du också att tappa suget för att fuska då du redan har investerat väldigt mycket tid och energi för att följa programmet.
Det blir liksom inte värt att fuska när man lägger så mycket energi på att äta rätt.
Detsamma gäller för din träning, går du och tränar alla dina pass under 1-2 månader så kommer du verkligen göra allt för att inte missa ett träningspass.
Det har med vår tidsinvestering och ansträning att göra. Ju mer du engagerar dig i ett projekt desto mer känslor och betydelse får det projektet för dig vilket ökar dina chanser att lyckas vilket också skapar en större motivation.

Att bygga upp sin inre motivation tar tid och det ska också ta lång tid innan man känner att grunden till sin motivation är lagd. Din motivation kommer att vara starkare desto mer tid och energi du lagt ner på att bygga upp den!
Jag har lagt ner 7 år på min träning och kost, det tar tid men det är värt varenda dag och allt arbete som jag lagt på mig själv!

Formbild Motivation