Nybörjare med kostschema och känner dig vilsen?
Alla har vi varit nybörjare med ett kostschema någon gång. Jag hjälper dig med mina allra bästa tips och råd lyckas med resan mot ett hälsosammare liv.
Behöver du extra hjälp eller känner att du är redo för din förvandlig? Kontakta mig idag för ditt personliga kost&träningsprogram
För de flesta som börjar med ett kostschema så är det en total omställning mot hur man har levt och tänkt kring sin mat sedan tidigare. Jag brukar försöka förklara att det blir en del av din livsstil att följa ett kostschema och för att kroppen ska lyssna på dig och formas precis som du vill så gäller det att det kommer bli endel omprioriteringar i din vardag. För att lyckas följa ett kostprogram under en längre period låt säga 8-12 veckor utan att det ska bli allt för jobbigt eller ett projekt så krävs det struktur och planering.
Några saker du behöver införskaffa innan du kör igång med ditt kostschema är:
- Matvåg
- 7-10 matlådor
- Gör plats i frysen
- Gör dig av med onyttigheter och försök att förbruka maten du har där hemma
- En våg eller måttband för att följa dina resultat
- Förbered dig mentalt några dagar innan och gå in för det
När du har införskaffat / genomfört punkterna ovan så är du redo att påbörja din resa mot en striktare kost.
Del 1 så går jag igenom 5 tips som jag anser är extremt viktiga att tänka på när man påbörjar ett kostschema.
Regel nummer 1
Matlagningen kommer att vara en nyckel till om du kommer att hålla ditt kostschema eller ifall du kommer att fuska. När du lagar mat så anser jag att man alltid ska laga MYCKET mat!! Jag kan inte påpeka nog med hur viktigt detta faktiskt är. Du måste verkligen se till att du lagar flera matlådor så att du kan frysa in dessa och alltid ha en matlåda till hands när du är hungrig eller när klockan säger att det är dags för dig att äta. Många som är nya på kostschema fallerar oftast med att inte ha färdiga matlådor efter arbetet / träningen på kvällen och man har inte energin att ställa sig och laga mat.
Försök att göra det enkelt för dig.
Under tiden du går på ett kostschema så kommer du att äta mycket utav samma sorts mat. Försök att variera dina matlådor med olika sorters grönsaker , sallader och lär dig att äta för att nå ditt mål.
Om du ska laga 15 matlådor och känner att du måste ha variation på smak i varenda matlåda så kommer du att behöva stå i köket i flera extra timmar vid varje matlagning. Det kommer göra att matlagnigen blir jobbigare än vad den behöver vara.
Regel nummer 2
Planera din dag och när du ska äta.
Jag tycker inte att det går att säga åt en person på vilka tider den måste äta för att få i sig all mat under dagen. Här är det ens egna nsvar för att man strukturerar upp när man äter sin frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag osv. Oavsett hur din dag eller ditt arbete ser ut så går det att skapa en planering och genomföra den. Är du på resande fot i ett par dagar så går det också att ta med en kylväska som du har preppat med matlådor. Hotell erbjuder nästan alltid en kyl i rummet ifall man stannar längre än ett par dagar.
Detsamma gäller om kompisarna frågar ifall ni ska fika eller hitta på något. Tänk på din planering och är du iväg 3-5 timmar så SKA matlådan följa med dig så att du kan hålla planeringen. Detta gäller även inför dina träningspass, se till att du har energi till träningen!
Regel nummer 3
Ge din kropp tid för en omställning.
Många blir väldigt otåliga och vill ha resultat redan under de 14 första dagarna. Får man inte resultat så blir man besviken och tappar motivationen.
Att göra en korrekt diet handlar inte om att svälta sig själv. Till 99% så handlar det om att man behöver starta om ämnesomsättningen och hitta tillbaka till grunderna för vanlig och bra husmanskost samt mängden mat man äter vid varje måltid.
Detta är en process som sakta byggs upp i din kropp och skapar en högre ämnesomsättning. Vilket leder till att du får mer energi , högre fettförbränning och kommer att aktivera eller ta ut dig mer på träningarna. På sikt skapar detta en kurva som hela tiden ser till att kroppen förbränner mer och mer fett varje dag.
Med andra ord ge kroppen tid att få igång sin inre förbränning så kommer resultatet också.
Regel nummer 4
Underskatta inte ett kcal underskott.
När du går på ett kostschema i detta fall pratar jag om ett underskott, kommer du att märka att din energi blir sämre och sämre för varje vecka. Det betyder att din kropp behöver mer tid för återhämtning och vila för att kunna reparera sig och fungera optimalt. Läs mer om kcal underskott här
Ett vanligt misstag många gör är att köra på till 180% i starten och ganska snabbt tappa sin motivation pga att energin töms väldigt fort. Man måste också förstå att energin blir lägre vilket gör att man kanske får sänka på lite vikter eller antal km man brukar springa på dagarna. Fettförbränningseffekten kommer att öka på dig trotts detta om du håller kostplaneringen.
Låt säga att du har 4 träningar i veckan och utöver träningarna så har du även promenader. Det räcker gott och väl för att du ska tappa vikt och tighta till din kropp ihop med ett noga planerat kostschema. Tränar du mer än detta och ligger på ett underskott så kommer effekten i största sannolikhet att bli negativ för din kropp. För att kroppen ska må bra och utvecklas krävs balans. Att överträna sin kropp skapar stress vilket i sin tur motarbetar ditt mål.
Regel nummer 5
Du bär ansvaret för ditt resultat.
Det är lätt för oss som människor att hitta ursäkter till att äta fel eller att skjuta upp ett träningstillfälle. Kroppen fungerar inte på samma sätt, den visar alltid svart på vitt ifall man sköter sig eller inte. Kroppen har egentligen ingen egen vilja utan den anpassar sig utefter hur vi lever våra liv och vad vi gör i vår vardag. Då menar jag om du slår ut ett helt år av hur du väljer att äta och träna så kommer din kropp att visa resultat utefter dessa val. Skulle du exempelvis följa en kost och träningsplan exemplariskt i 7-10 veckor men resten av året strunta i hur du äter eller tränar, då kommer din kropp att visa detta. Det jag vill säga är att hitta lösningar istället för ursäkter. Stå till svars för dina val.
Du själv tog beslutet att påbörja ett kostschema, varför inte ge 110% och faktiskt få det resultat du önskar.